Cum procedez dacă am pierdut contestația.

În cazul în care ați depus o contestație împotriva unui proces verbal de contravenție în care se aplică suspendarea dreptului de a conduce și instanța a respins plângerea depusa de dumneavoastră, în mod OBLIGATORIU trebuie să predați permisul de conducere în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, la Serviciul Rutier care îl are în evidență (art 118 alin. 4 din OUG 195/2002R).
Pentru ca lucrurile să fie clare de la început, și să nu apară complicații când mergeți la poliție, este obligatoriu să aveți la dumneavoastra permisul de conducere, actul de identitate și hotărârea judecătorească rămasă definitivă. În cazul în care prima instanță (Judecatoria orașului…x…la care ați făcut contestația) a respins plângerea și nu doriți să depuneți apel la Curea de Apel…x…, obligatoriu pe comunicarea hotărârii judecătoresti trebuie să fie trecută data rămânerii definitive a acesteia și ștampila Judecătoriei. În cazul sentințelor date de Curțile de Apel, în cuprinsul hotărârii este specificată exact data rămanerii definitive.
Sunt însă foarte multe cazurile în care cei care au depus o plangere la judecătorie așteaptă să le fie comunicată hotărârea instanței acasă, la domiciliu sau sa fie comunicată la avocatul care l-a reprezentat în proces. Din nefericire, acestea ajung de cele mai multe ori dupa cele 30 de zile în care se putea preda permisul de conducere, ori nu ajung deloc. În acest caz, atunci când decizia definitivă va ajunge la poliție și nu s-a predat permisul de conducere, se va emite o dispoziție de suspendare a dreptului de a conduce prelungită cu 30 de zile (art 118 alin. 7 din OUG 195/2002R).
Trebuie să cunoașteți că aveți dreptul să depuneți la instanța de judecată, în contencios, o plângere împotriva actului administrativ, respectiv împotriva dispoziției de suspendare a dreptului de a conduce, care suspendă aplicabilitatea acestei dispoziții, adica o să puteți conduce până la soluționarea plângerii.
N.B. Obligația de a urmării solutiile date la termenele stabilite de instanțele de judecată, revine fiecăruia în parte atunci când se introduce o plângere. Dacă se urmăresc aceste soluții, se elimină și situația periculoasă de a primi o suspendare majorată cu 30 de zile și puteți obține reducerea cu o treime a suspendării dreptului de a conduce dacă îndepliniți condițiile.