Poliția Română – campanie de prevenire a accidentelor care implică pietoni și conducători de biciclete/trotinete

Campania de educație rutieră are ca obiectiv principal reducerea numărului de accidente de circulație în care sunt implicați cei mai vulnerabili participanți la trafic: pietonii și conducătorii de biciclete și de trotinete electrice.

Această campanie este a treia dintre cele șase campanii distincte din cadrul proiectului „Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, cod MySMIS: 125179.

Proiectul se derulează pe parcursul a trei ani (1 iulie 2020 – 30 iunie 2023) și are o contribuție substanțială la creșterea siguranței rutiere la nivel național, prin fiecare campanie pe care o implementează, punând accent atât pe informarea, cât și pe responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte.

Abaterile conducătorilor de biciclete și trotinete sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave.

În ultimii 3 ani, în România, s-au produs aproape 19.000 de accidente de circulație cauzate de indisciplina pietonilor și a conducătorilor de biciclete și de trotinete electrice, soldate cu aproximativ 1.600 de morți și peste 4.000 de persoane grav rănite. La aceste accidente rutiere, se adaugă alte sute de cazuri în care participanții considerați vulnerabili la trafic au fost implicați fără vină, însă unde ar fi putut preveni incidentele, printr-o atenție sporită, printr-un echipament adecvat sau pur și simplu prin evitarea unor factori de risc, cum ar fi condițiile meteo nefavorabile.

Concret, campania actuală informează și educă, în același timp, în ceea ce privește regulile de circulație de bază pe care fiecare participant la trafic trebuie să le respecte. Totodată, campania evidențiază și aspecte legate de dotările corespunzătoare ale vehiculelor sau despre conduita corectă în trafic.

„Privește la stânga, la dreapta, la stânga din nou și peste umăr, înainte de a intra în trafic” – aceasta este doar una dintre regulile de bază care ne ajută să rămânem în siguranță și să ajungem cu bine la destinație.
Pe pagina de Facebook dedicată proiectului, „Viața este în mâinile tale – https://www.facebook.com/alegesigurantarutiera”, găsiți mai multe informații și puteți să fiți la curent cu acțiunile campaniei în curs.

Bugetul proiectului este de 31.405.057,97 lei (din care 20.063.345,59 lei – valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3.540.590,41 lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 7.801.121,97 lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

Mai multe informații puteți găsi pe adresa de web: www.politiaromana.ro și pe pagina de Facebook dedicată campaniei „Viața este în mâinile tale”.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.